ช่วยแปลเป็นไทยให้เราหน่อย

26 ก.ค. 54 00:27 น. / ดู 198 ครั้ง / 3 ความเห็น / 0 ชอบจัง / แชร์
The average person has about 10,000 taste buds, and they are replaced approximately every two weeks. Each taste bud contains 50 to 100 taste cells. But as a person ages, some of those taste cells are not replaced. An older person may have only 5,000 working taste buds. That is why certain foods may taste stronger to children than they do to adults, and why children may have stronger dislikes of certain foods.       
However we cannot credit our taste buds alone for our sense of taste. In order to give us the full flavor of a particular food the nose plays a major role. While the food is being chewed, the process releases chemicals that immediately travel up into the nose. These chemicals trigger the olfactory receptors inside the nose, which work together with the taste buds to create the flavor of the food we eat: the taste buds and nose both send messages to the brain to give food its flavor.

ADDITION AL F ACTS ABOUT TASTE
Most insects use their mouths to taste flavor just as we humans do. But some insects can use other parts of their bodies to taste, too. For example, a butterfly tastes food with its mouth and its feet. Ants can taste food with their mouths and with their antennae

        In addition to the top of their tongue, humans also have a few taste buds on the lips (especially salt-sensitive ones), the inside of the cheeks, the underside of the tongue, the roof of the mouth and the back of the throat.


แปลเป็นไืทยให้เราที ขอบคุณมากค่ะ
เลขไอพี : ไม่แสดง

อ่านต่อ คุณอาจจะสนใจเนื้อหาเหล่านี้ (ความคิดเห็นกระทู้ อยู่ด้านล่าง)

ความคิดเห็น

#1 | TunGG (ไม่เป็นสมาชิก) | 26 ก.ค. 54 08:46 น.

ผมแปลย่อหน้าแรกให้ครับ
        โดยเฉลี่ยนคนมีตุ้มรับรู้รสชาติที่แตกต่างกันประมาณ 10000 รสชาติ โดยจะมันจะแทนที่ใหม่ประมาณทุก 2 สัปดาห์ ในแต่ละตุ้มรับรู้รสชาติจะมีประมาณ 50 ถึง 100 เซลล์รับรสชาติแต่เป็นวัยที่คนบางคนเซลล์รสชาติไม่เปลี่ยน ผู้สูงอายุอาจมีอาจมีเพียง 5000 ตุ้มรับรสชาติที่ทำงานอยู่ นั้นเป็นเหตุผลว่าทำไมอาหารถึงมีรสชาติเข้มข้นสำหรับเด็กมากกว่าทำให้ผู้ใหญ่ และทำไมเด็กอาจจะมีไม่ชอบอาหารที่มีรสเข้มข้นบางชนิด

ผิดตรงไหนก็ข้อโทษด้วยคราบ 

แก้ไขล่าสุด 26 ก.ค. 54 09:11 | ไอพี: ไม่แสดง

#2 | Seungkrit. | 26 ก.ค. 54 11:40 น.

ผมแปลย่อหน้าสุดท้ายให้แล้วกัน (ผิดพลาดขออภัยครับ  )



เกร็ดความรู้เพิ่มเติมเกี่ยวกับการรับรู้รสชาติ

    แมลงส่วนมากใช้ปากของมันเพื่อรับรู้รสชาติของอาหารเช่นเดียวกับมนุษย์ แต่แมลงบางชนิดสามารถใช้ส่วนอื่นของร่างกายรับรู้ได้เช่นกัน ยกตัวอย่างเช่น ผีเสื้อรับรู้รสด้วยการใช้ปากและเท้า มดรับรู้ด้วยปากและหนวด

    นอกจากนี้ ลิ้นส่วนหน้าของมนุษย์ ยังมีต่อมรับรสเล็กน้อยอยู่ที่ริมฝีปาก (โดยเฉพาะ ต่อมรับรู้รสเค็ม) กระพุ้งแก้ม, ใต้ลิ้น, เพดานปาก และลำคอ .

ไอพี: ไม่แสดง

#3 | อินเนอร์แกง | 26 ก.ค. 54 22:16 น.

ขอบคุณมากนะ

ไอพี: ไม่แสดง

แสดงความคิดเห็น

จะต้องเป็นสมาชิกจึงจะแสดงความคิดเห็นได้
เป็นสมาชิกอยู่แล้ว ลงชื่อเข้าใช้ระบบ
ยังไม่ได้เป็นสมาชิก สมัครสมาชิกใหม่
หรือจะลงชื่อเข้าใช้ระบบด้วย Google หรือ Facebook ก็ได้
ลงชื่อเข้าใช้ระบบด้วย Facebook
ลงชื่อเข้าใช้ระบบด้วย Google